Sejtkondival a meddőség ellen

Hogy sikerült a kézmosás? A szkenner megmondja!
2018. december 6.
Ritától Carmenig
2018. december 10.

Új remény a meddőséggel küzdő párok számára: egy magyar vállalkozás élő sejtek, szövetek kezelésére alkalmas protokollokat és a kezeléseket ellátó laboratóriumi célgépcsaládot fejlesztett ki, gyárt és árul. A kezelési protokollok élő sejteket, szöveteket készítenek fel arra, hogy a sejtek és szövetek funkciójának károsodásával járó rutineljárásokban (pl. embriók, ivarsejtek mélyhűtve tárolása vagy meddőségi kezelések során) a sejtek jobban teljesítsenek.

Nézzük kicsit bővebben, mint is jelent ez:

Az állattenyésztésben és humánmeddőség-kezelésben az ivarsejtek kinyerése, a petesejtek mesterséges megtermékenyítése, a pársejtes embriók mesterséges életben tartása, majd visszaültetése vagy lefagyasztása a genetika megőrzése és későbbi beültetés céljából nem science fiction. Ez ma már a napi rutin része, mely 1972 óta több száz millió fagyasztott embrió ültetéséből született állatot, illetve több mint ötmillió egészséges babát adott a világnak.

A mesterséges környezetben a sejtek által szükségszerűen átélt stressz jelentősen rontja a sejtek életképességét és funkcióját. Ez különösen igaz, ha mélyhűtésre kerülnek. Embriók és ivarsejtek mélyhűtésénél az a szakmai elvárás, hogy felolvasztva és beültetve a sejteket jó eséllyel tapadjanak meg, és szülessen belőlük egészséges utód. Ebbe a folyamatba kapcsolódik be az Applied Cell Technology technológiája. Az ivarsejteket, embriókat e folyamatok során érő káros hatásokat tudja jelentősen csökkenteni azáltal, hogy egy specifikus kezeléssel felkészíti a sejteket a várható traumákra. A kezelés eredménye, hogy a sejtek felkészülten várják a mesterséges környezettel járó szokatlan viszontagságokat, illetve a számukra káros manipulációkat, így egészséges sejtek kerülhetnek visszaültetésre, melynek eredőjeként nagyobb az esély a terhességre és a születendő egészséges utódra. A sejtek kezelése egy specifikus protokoll futtatásával jön létre.

A technológiát első körben az állattenyésztésben használt szaporítási, tenyésztési technológiák javítására fejlesztették ki, de hamar kiderült, hogy egyfajta platformként működik, tehát általánosan használható szuboptimális körülmények között zajló biológiai folyamatok hatékonyságának támogatására. A protokollok fejlesztése során több tucat kutatási kapcsolat jött létre a világ számos vezető, különböző területeken aktív laboratóriumával. Ezáltal, kooperációs kutatások gyümölcseként születtek eredmények human köldökzsinórvér-fagyasztás, embrió- és ivarsejtfagyasztás, petesejtmaturáltatás, kefir/joghurt kultúrák liofilizálása, embriótenyésztés területen.

Természetesen az eredmények nyilvánosságra hozatala előtt szabadalmakat adott be a vállalat, ma két szabadalomcsalád megítélt szabadalmai védik az eljárást Japántól Kínán és európai országokon át az USA-ig.

Hogyan zajlik a sejtkondi?

További részletek a közelmúltban megjelent A 100 legérdekesebb magyar innováció című kiadványban.

innoexpo.hu