Ritától Carmenig

Sejtkondival a meddőség ellen
2018. december 7.
A jövő névjegye
2018. december 11.

Hogy a cseresznye innovációs szempontból lerágott csonthéj lenne? Távolról sem! Magyar kutatók folyamatosan fejlesztik ezt a jól ismert és kedvelt hazai gyümölcsöt. Munkájuk eredményeként már a teljes szezonban elérhető a hazai nemesítésű cseresznye. Sőt, több fajtájuk jelentős nemzetközi karriert futott be, és valamennyi cseresznyetermesztésben élenjáró országban megtalálhatók.

A NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézete által előállított gyümölcsfajták közül kiemelkedő jelentőségük van cseresznyefajtáinknak, melyek közel két hónapos érési időszakot átívelő fajtasort alkotnak.

A szülőpárok aktív kiválasztásán alapuló, keresztezéses nemesítéssel előállított cseresznye-fajtasorozat a modern fogyasztói igényeket hivatott kielégíteni kiemelkedő gyümölcsminőségű, a teljes szezont lefedő fajtákkal. Az egészen korai változatok (Rita) mellett a főszezonban a piacon elérhető legnagyobb gyümölcsméretű (Carmen) fajta is a hazai nemesítői munka eredménye.

A munka jelentősége a folyamatosság. Jelenleg a harmadik (!) nemesítői generáció a hatodik keresztezett nemzedékkel dolgozik és végzi el a szükséges szelekciót.

A nemesítői munka eredményeként a hazai cseresznyetermesztésben mintegy 60%-ot képviselnek a hazai nemesítésű fajták, és több közülük jelentős nemzetközi karriert futott be, valamennyi cseresznyetermesztésben élenjáró országban megtalálhatók.

A hazai termesztésben összesen 17 magyar nemesítésű fajta található, ezek közül kilenc szabadalmi (növényfajta-oltalmi) védettséget is élvez. Ezek a fajták nemcsak a termesztésben találhatók meg, hanem külföldi nemesítő műhelyek használják őket nemesítési alapanyagként is.

További részletek a közelmúltban megjelent A 100 legérdekesebb magyar innováció című kiadványban.

innoexpo.hu