Mit tud a magyar molekulatervező szoftver?

Innováció és jótékonyság
2018. december 14.
Torokfájás ellen: egy magyar gyógyszerész megalkotta a szilárd mézet
2018. december 17.

Képzeljünk el egy szoftvert, amely Lego elemekből az összekapcsolás, stabilitás és tetszés szabályai alapján új építményeket tud javasolni úgy, hogy építési utasítást is szolgáltat. A fejlesztők várakozásai szerint a SynSpace szoftver jelentősen rövidítheti a gyógyszertervezésben fontos ciklusidőt, és kiterjesztheti a szabadalmi oltalommal ellátható molekulák körét.

Az ideális és biztonságos gyógyszermolekula megtalálása rendkívüli kihívásokkal nehezített és ezért nagyon alacsony sikerrátájú folyamat. Az emberi szervezet komplexitása által támasztott nehézségek miatt a gyógyszerkutatás egy rendkívül high-tech iparág, ahol a legtöbb munkafolyamat nagy áteresztőképességű robotika segítségével gyorsan és hatékonyan végezhető el.

A ritka kivételek közé tartozik a legfontosabb, a molekulatervezés területe, ahol továbbra is lassú adatgyűjtéssel támogatott, a kutató személytől függő tervezési és döntési módszerek uralkodnak. E technológiai hiányosság megszüntetésére hozták létre az alapítók a ChemPass csapatát, melynek célja modern számítástechnikai alapokon nyugvó, nagy teljesítményű és automatikusan működő molekulatervező rendszer létrehozása volt. A program elsődleges célja, hogy gyógyszerkutató vegyészek munkáját segítse gyorsan és hatékonyan azzal, hogy a felhasználó vegyész szinte az összes laboratóriumban szintetizálható molekulaötlet közül válogathasson.

A SynSpace olyan felhőalapú megoldás, amely teljesen kihasználja a felhő által nyújtott hatalmas, de rugalmas számítógépes erőforrásban rejlő lehetőségeket. A kémiai szimulációhoz szükséges nagy teljesítményű gépek csak a számolás idejére jönnek fel. A több felhasználó által egyszerre és bárhonnan használható platform funkciói között a projektmenedzsment és az ötletmegosztás is fontos szerepet kapott.

További részletek a közelmúltban megjelent A 100 legérdekesebb magyar innováció című kiadványban.

innoexpo.hu