Torokfájás ellen: egy magyar gyógyszerész megalkotta a szilárd mézet

Mit tud a magyar molekulatervező szoftver?
2018. december 17.
A Stringbike új innovációja mozgássérülteknek
2018. december 20.

A méz nemcsak élelmiszer, hanem a gyógyszerkönyvekben hivatalos gyógyászati anyag is. Ez inspirálta dr. Sárkány Ferenc szakgyógyszerészt, hogy kifejlessze a FLONEY® Mézpasztilla termékcsaládot, amely szilárd méz gyógynövényekkel, kizárólag természetes anyagokat tartalmazó gyógyászati termék

A termékcsalád létrejöttét három és fél év fejlesztői munka előzte meg, hogy a követelményeknek megfelelő termék szülessen. Rengeteg kísérlet és munka után jutottak el a megoldáshoz. Az alapelgondolás a méz és a gyógynövények harmóniája. A FLONEY® Mézpasztilla egy magyar innováció, fejlesztés eredménye, amely hazai mézből készül.

Jelen pillanatban még csak Magyarországon kapható, de nagy érdeklődést mutatnak a skandináv, brit, német, osztrák, benelux, svájci, cseh, szlovák és lengyel piacok.

Őseink sokkal jobban tisztelték a természet minden ajándékát, mint mi, a modernnek tartott emberek. A Nap és Földünk minden létező elemének olyan természetes, egymáshoz kapcsolódó viszonya van, ami megadja, hogy az ember, az állat és a növény hogyan éljen együtt.

Ennek egyik legszebb példája a méhészet. A méhek, ezek a kis, hártyás szárnyú rovarok a Föld táplálta és a Nap éltető sugaraival érlelt virágok nektárjából az embernek is páratlanul hasznos, értékes táplálékot, a mézet állítják elő. Az ősidők óta folyó méhészet a méhek csodálatos életébe csak igen finoman avatkozott be. Megőrizte a természet, a méhek eredeti célját, mégis a maga hasznára is alkalmassá teszi a mézet.

Mai ismereteink szerint kiváló szénhidrátforrás, gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat, szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket, aminosavakat, fehérjéket és bioaktív anyagokat. Egyszóval mindent, ami létünk fenntartásához szükséges. A méz 70-féle gyógy- és fiziológiai hatással bír, magában hordozza a napfény ízét, a természet erejét. Modern világunkban létfontosságú, pótolhatatlan tápanyagunk, mert már alig van más élelmiszer, amiből az emberi szervezet ilyen széleskörűen pótolhatná a sejtek működéséhez szükséges létfontosságú anyagait.

A mézpasztilla alkalmazásakor a szájban kioldódó méz vékony réteget képes alkotni a nyálkahártyán, mintegy bevonva azt, így helyben tudja tartani azon – a „szilárdmézbe” – impleált anyagokat, melyekkel helyi hatásokat kívánunk elérni. Fizikai védőréteget képez a torok, a garat, a szájüreg nyálkahártyáján, mintegy védőpajzsot alakít ki. Erős higroszkópicitása miatt vizet von el a környezetéből, csökkentve ezzel a fájdalmat és a gyulladást. Emellett a kórokozóktól is elvonja a vizet, meggátolva azok szaporodását. Antibakteriális, antivirális és antifungális hatású, rezisztencia nem alakul ki használatakor. Eredményes segítség a torokgyulladás, torokfájás esetén, valamint a köhögéscsillapításban, köptetésben és légzéskönnyítésben egyaránt. Alternatívája lehet egy antibiotikumos kezelésnek.

További részletek a közelmúltban megjelent A 100 legérdekesebb magyar innováció című kiadványban.

innoexpo.hu