Újrahasznosítható a napelem?

A Stringbike új innovációja mozgássérülteknek
2018. december 20.
Díjazták a tíz legérdekesebb magyar innovációt
2019. január 17.

Tíz éven belül hegyekben állhatnak a hulladékká vált napelemek, csak Európában legalább évi kétmillió tonnára számítanak. A megoldáson magyar kutatók is dolgoznak!

A gyártók figyelme egyelőre kizárólag a termelésre fókuszál, hiszen a napcellák 20–30 évre becsült átlagos élettartama miatt azok hulladékká válása csak most kezdődik, ám az exponenciális gyártási növekedést a hulladékká válás is követni fogja.

Előrejelzések szerint 2028-ra a hulladék mennyisége meghaladhatja az évi kétmillió tonnát Európában. A K+F tevékenységek révén jelentős elmozdulás történt az üveg, szilícium és ezüst jövőbeli költséghatékony újrahasznosításának irányába. A társadalmi hasznosságot különösen a „nulla hulladék” megközelítés teljesülése jelenti a megújuló energia ágazatban.

A fotovoltaikus napelemek újrahasznosítása érdekében a „ReSiELP” (Recovery of Silicon and other materials from End-of-Life Photovoltaic Panels), kódjelű projekt keretében egy nemzetközi konzorcium dolgozik azon, hogy eltérő területeken alkalmazott technológiák segítségével sikerüljön visszanyerni és tisztítani az ún. kritikus és értékes alapanyagokat (szilícium, ezüst) és melléktermékeket (üveg, alumínium, réz). Franciaország vezető kutatóintézete, a CEA irányításával megvalósuló projekt hazai konzorciumi tagja a Bay Zoltán Kutatóintézet.

További részletek a közelmúltban megjelent A 100 legérdekesebb magyar innováció című kiadványban.

innoexpo.hu