TOP10 díjasok sorozat: Clean-Way

A WIWE nyerte el TOP10 innovációs gála első helyét, és fődíját!
2019. január 21.
TOP10 díjasok sorozat: Noah House
2019. január 23.

Építési-bontási hulladékok hasznosítása alapanyagként! Ami az egyik helyen probléma, az lehet, hogy a másik helyen hasznos anyag lehet. Nem mehet a végtelenségig, hogy kitermelünk a földből az emberiség számára létszükségletet jelentő anyagokat, építünk belőle valamilyen műszaki létesítményt, majd amikor számunkra ez fölöslegessé válik, akkor eltüntetjük ezt, és ismét bányászunk helyette másikat.

Az anyagok termelési ciklusban tartása, újrahasználat, újrahasznosítás, körkörös gazdaság – mind ismert fogalmak. A jelentőségüket csak akkor fogja az emberiség igazán megérteni, megérezni, amikor saját maga is szenved a be nem tartásának problémájától. Az európai uniós csatlakozás jelentette az igazán nagy lendületet a témának. Korábban ez a problémakör nem volt ennyire napirenden. Az emberiség folyamatosan szorongatja a földet minden szempontból, aminek már most is látható jelei vannak.

A Clean-Way térképes alkalmazás teljes mértékben ebben a szellemiségben készült, és egy tekintetben járul hozzá a körkörös gazdaság megvalósításához.

Hatékony nyersanyag-gazdálkodás

Az alkalmazásban jelenleg megtalálható információs mennyiség teljes mértékben a saját munkánknak köszönhető! A Földművelésügyi Minisztérium és a kormányzat szerepe kiemelkedő lenne a rendszerszintű működés megalapozásához. A jogszabályokkal kapcsolatos megalapozó koncepciónkat már letettük a szakminisztérium asztalára. Nagyon fontos lépcsőfok, amit mindenképpen meg kell lépnünk, hogy jogszabály írja elő a pontos és számon kérhető információk feltöltését a rendszerbe! Ennek hiányában nem képes betölteni a valódi szerepét. Az elektronikus építési naplóhoz hasonló logikával működne tökéletesen a rendszer. A hulladékos információk jelenleg bevalláson alapulnak, és csak az a szerepük, hogy a statisztikai igényünket kielégítsék. Ennek viszont sokkal nagyobb jelentősége van, információk hiányában nem lehetséges a keletkezett anyagok hasznosítása!

A térképes alkalmazás segítségével lehetőség van az országban kivitelezés alatt, illetve tervezési stádiumban lévő és megvalósítani tervezett építőipari beruházásokat keletkezett hulladék tekintetében megjeleníti. Az alkalmazásban elérhetővé válik a keletkező, hasznosítható hulladékok mennyisége, minősége és a laborvizsgálatok adatai. Megjeleníthetők a hulladékhasznosító cégek adatai, telephelyeik pontos helye és engedélyeik érvényességi ideje, a telephelyeken található hasznosított anyagok mennyisége, az alternatív hasznosítási lehetőségek.

Szerepel benne az országban található rekultiválandó tájsebek elhelyezkedése és a szükséges anyagok mennyisége, valamint a hazai szennyezett területek. Lehetőség van országosan hulladékokra rákeresni, mely funkció segítségével megtalálhatjuk azt az anyagot, amire szükségünk van.

További részletek a A 100 legérdekesebb magyar innováció című kiadványban.

innoexpo.hu