TOP10 díjasok sorozat: Noah House

TOP10 díjasok sorozat: Clean-Way
2019. január 22.
TOP10 díjasok sorozat: Stringbike
2019. január 24.

Blaskovich Ákos átveszi a TOP10 legérdekesebb magyar innováció díjat. fotó: Agárdi Gábor

A Noah Ház megújuló energiákat hasznosító, közmű- és rezsimentes, önfenntartó lakóház. Nemcsak egy ház, hanem egy koncepció, egy életfilozófia. Az épület valójában „aktívház”, amely újrahasznosítható anyagokat felhasználó, előregyártott elemekből készül, különleges szigeteléssel és technológiával. Esővizet gyűjt és tisztít, kezeli a szennyvizet, a napenergiát is hasznosítva képes megtermelni saját energiaszükségleteit.

Nem hagy semmilyen ökológiai lábnyomot, a természet szemével láthatatlan. A lakók modern építészeti előírásoknak is megfelelő, egyedi tervezésű házban élnek, lemondások nélküli kényelmet élvezve, mindeközben ténylegesen hozzájárulnak a Földünk fenntarthatóságához.

A Noah Ház alapötlete egy földkerülő, ökotudatos vitorlás expedíción született („80 liter alatt a Föld körül”). Az ötletgazda társával együtt megújuló és természetes energiaforrást használva hajózták körbe a Földet.

A hajó maga egy sziget a nagy tengeren, a túlélés szigete, mint Noé bárkája. Innen ered a Noah House elnevezés, avagy Noé Háza.

Ha a hajón működött, miért ne működne a szárazföldön? Először így vetődött fel a kérdés, és mivel hasonló megoldást a feltaláló nem talált a piacon, nekiállt a ház megvalósításának. A gondolat tervvé érlelődött és 2016 májusában a Noah Ház felépült Pilisjászfalun. A prototípus igazolta az alapgondolatban felvetett elvárásokat.

A ház a klasszikus építészeti megoldásoktól merőben eltérő építészeti technológiát és üzemeltetési, fenntartási technikákat alkalmaz.

A Noah Ház főbb tulajdonságai:

A talajcsavaroknak köszönhetően bárhova telepíthető talajtípustól függetlenül, igény esetén talajkárosítás nélkül elbontható.

Gyorsan felépíthető.

Rezsimentesen fenntartható/önellátó.

Extrém körülményeknek ellenáll.

A hagyományos technológiával épített házhoz képest nincs jelentős többletköltség, és az ökotudatos passzív- és energia pluszos házaknál olcsóbb a kivitelezés.

A ház közművekhez csatlakoztatható, de a technológia nem igényli, ezzel a közműkiépítés és csatlakozás költsége nem merül fel. A Noah Ház közművesített, illetve nem közművesített telkek esetén is megoldás lehet, ahol lakáscélú építményt akarnak létrehozni.

Technológiai jellemzők:

A ház egyedülálló módon alapozás nélkül, talajcsavarokon áll

Gyors telepítés, bármilyen talajra, minden évszakban

Nincs betonozás, alapozás, közműkiépítés

Ökológiai lábnyomot nem hagy

A talajcsavarok miatt a ház a talajszint felett áll, így talajnedvességnek, beázásnak vagy kisebb özönvízszerű felhőszakadásnak, áradásnak is ellenáll

A ház szerkezete – előregyártott, újrahasznosítható anyagokból készült falpanelek, vázszerkezet és födémek

Gyorsan felépíthető

Korszerű technológia, speciális szigetelés, előregyártott, vezetékezett falpanelek

Rendkívül jó hőtechnikai paraméterek

Robusztus szerkezet, extrém időjárásnak ellenáll (pl. földrengésnek, a Richter skála szerinti 7. fokozatig, folyamatos, 180–200 km/h szélterhelésnek)

A ház teljesen önellátó

Esővizet gyűjt és tisztít, gondoskodik egy 4–5 fős család vízellátásáról (használati és ivóvíz)

Elektromos áramot termel, mely elegendő a teljes gépészet, valamint a ház szükségleteinek ellátásához és akár elektromos autók töltéséhez

Szürkevizet és szennyvizet kezel, utóbbit biológiai eljárással és speciális szűréssel tisztítja

Nincs rezsiszámla, az alkalmazott technológiák kiforrottak

Egyedi tervezés, ergonómiai megoldások, maximális kényelem

Előretervezett, mérnökien pontos kivitelezés

Gyors felépítés, kulcsrakész átadás

Maximális helykihasználás

Kalkulálható költségek

A Noah Ház 4–5 fő számára (két felnőtt és két–három gyerek), általános családmodellre készült, számukra igazán kényelmes méretű és elrendezésű élettér lehet. A helyiségek funkciói és a berendezés teljesen korszerű, a mai európai igényeknek megfelelő.

További részletek és más érdekességek a A 100 legérdekesebb magyar innováció című kiadványban.

innoexpo.hu