TOP10 díjasok sorozat: SOLVO MDQ Kit™

TOP10 díjasok sorozat: Energocell
2019. január 31.
TOP10 díjasok sorozat: BoneAlbumin
2019. február 14.

A világon egyedülálló módon a SOLVO MDQ Kit™-tel vizsgálható a gyógyszer-rezisztenciák kialakulásáért felelős molekulák funkcionális aktivitása. A gyógyszerekkel szembeni rezisztencia csökkenti a kezelések hatékonyságát leukémiákban és autoimmun betegségekben, így a termék használatával célzottan lehet hatékony gyógyszert választani a beteg számára. A mérés gyorsan és könnyen kivitelezhető, nem igényel speciális eszközöket.

A mérés perifériás vérből vagy csontvelőből nyert fehérvérsejteket igényel, melyeket a betegség diagnózisakor és a rendszeres kontrollvizsgálatokon is gyűjtenek, így nem jelent többletterhelést a betegeknek. A vérből vagy csontvelőből gyűjtött sejteket speciális festékekkel is lehet jelölni, így azokon a sejttípusokon végezhető a mérés, melyek közvetlen terápiás célpontok, mivel kulcsszerepet játszanak a betegség kialakításában. A kit fluoreszcens vagy az egészséges, élő sejtek által fluoreszcenssé tett molekulákat (riportereket) tartalmaz, melyeket a funkcionálisan aktív gyógyszerpumpák eltávolítanak a célsejtből. A riporter molekulák könnyedén bejutnak a célsejtbe, amit fényfelvillanás kísér. Amennyiben a pumpák működnek, a riporterek eltávolítódnak a sejtből, így a fényfelvillanás mértéke csökken. Ez a csökkenés a kit részét képező gátlószerek használatával megakadályozható, végül egyszerű számítással megadható a gyógyszerrezisztencia-pumpák aktivitási faktora. A mérés gyorsan és egyszerűen kivitelezhető, áramlási citométeren kívül nem igényel különleges eszközöket.

Ismert, hogy a klinikai rutinban autoimmun betegségekben, illetve leukémiákban alkalmazott kis molekulákat az általunk vizsgált gyógyszerpumpák eltávolítják a célsejtekből, így azok fokozott működése gyógyszer-rezisztenciához vezet, vagyis a kezelés hatástalanná válik. A SOLVO MDQ Kit™ abban egyedülálló világviszonylatban is, hogy nemcsak a gyógyszerpumpák sejtfelszíni jelenléte/hiánya állapítható meg, hanem képet kapunk azok funkcionális aktivitásáról is.

Rheumatoid arthritisben (RA) végzett és már lezárt klinikai vizsgálataink igazolták, hogy biológiai terápia indítása előtt és alatt a transzporter aktivitási értékeinek meghatározásával nagy érzékenységgel és pontossággal előrejelezhető a betegek terápiára adott válaszkészsége. A mérési eredmények alapján a kezelőorvosnak lehetősége van a kezelést személyre szabni, valamint annak hatékonyságának ellenőrzésére a rendszeres kontrollvizsgálatok alkalmával. A kontrollmérésekkel már az állapotromlás fizikai tüneteinek megjelenése előtt megállapítható a gyógyszer hatástalansága, így az ízületek állapotának jelentős romlása előtt lehetséges a terápiaváltás.

Akut myeloid leukémiában (AML) a személyre szabott, célzott terápia megválasztása még inkább jelentőséggel bír a közvetlen életveszélyt okozó állapot miatt.

További részletek és más érdekességek a A 100 legérdekesebb magyar innováció című kiadványban.

innoexpo.hu