TOP10 díjasok sorozat: BoneAlbumin

TOP10 díjasok sorozat: SOLVO MDQ Kit™
2019. február 13.
TOP10 díjasok sorozat: Fűtőüveg
2019. március 5.

A fogak elvesztése tartósan fogbeültetéssel pótolható. Ezt meggátolhatja az egyre gyakoribb csonthiány. A BoneAlbumin egy humán csontpótló, ami konzervált emberi csont vérszérummal kiegészítve. A vérszérum indukálja a csontvelőőssejteket, amelyek számára a konzervált csontszövet optimális vázat biztosít a gyorsabb és kevesebb fájdalommal járó csontszövetépítéshez, visszaadja a fogbeültetés esélyét.

A BoneAlbumin technológia lényege:

A szérumalbuminnal bevont csontszövet egyszerű eljárással készül, gyakorlatilag a kész, sterilen fagyasztva szárított (liofilizált) csontszövetet steril szérumalbumin-oldattal itatják át, majd újra liofilizálják. A végeredmény egy szárazon, szobahőn tárolható, a megszokott csontpótlókkal azonos kinézetű csontgraft, amely felületi viszonyoktól függően kb. öt–kilenc százalék albumint tartalmaz. A beültetés során éppen úgy lehet és kell használni, mint bármilyen más csontgraftot, nincs szükség semmilyen különleges eszközre, és inkubációs időt sem igényel.

A problémafelvetés onnan származik, hogy a humán eredetű konzervált csontszövet, amely gyakorlatilag a csont szilárd, kristályos vázára korlátozódik, ugyan jól beültethető csonthiányok pótlására, de ez a szövet igen lassan vagy sokszor egyáltalán nem képes átépülni igazi élő csontszövetté, ezáltal a támasztó funkciója korlátozott. A kiindulóötlet szerint amennyiben a kristályos vázra visszaépítjük a fehérjeszerkezetet, majd betelepítjük csontvelőőssejtekkel laboratóriumi körülmények között, akkor ez képes lehet arra, hogy az élőszövet-átültetéssel azonos eredményeket hozzon. A szérumalbumin, amely a vér egyik fő fehérje alkotórésze, igen jelentős hatással van az őssejtek szaporodására a csontszövet felszínén.

Állatmodelleken és klinikai gyakorlatban is igazolt a liofilizált szérumalbuminnal bevont csontgraft (BoneAlbumin) hatékonysága.

Még továbbra is egyetemi keretek között, de a hasznosítás szempontjait figyelembe véve elindult a BoneAlbumin klinikai tesztelése. A klinikai tesztek elsőként csípő- és térdprotézis-lazulás esetén a nagyméretű csonthiányok pótlása kapcsán mutattak sikeres eredményt, majd a fogászati területen végzett esettanulmányok is igazolták, hogy összehasonlítva más csontpótló technológiákkal, a BoneAlbumin kevesebb fájdalommal, kevesebb posztoperatív szövődménnyel, gyorsabb csontregenerációt tesz lehetővé.

Fogászati alkalmazása:

  • alveolus preservatio területén elsősorban Bone Albumin granulátumok;
  • komolyabb csonthiányok esetében Bone Albumin csontblokkok (spongiosa, illetve cortico-spongiosus blokkok);
  • páciensre szabott megoldás a digitális fogászati technológiában használt, 3D tervezési technológia segítségével elkészített, betegre szabott egyedi 3D tervezésű BoneAlbumin csontblokk.

További részletek és más érdekességek a A 100 legérdekesebb magyar innováció című kiadványban.

innoexpo.hu