Különdíjasok: GREENWAVE

Különdíjasok: flAVATAR
2019. március 19.
Szoftverfejlesztő központ épül Budapesten a Siemens-csoport vállalata számára
2019. március 28.

A GREENWAVE technológia segítségével automatikusan termelő növénytermesztő konténereket lehet gyártani. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ különdíját elnyert technológia által olyan helyeken valósulhat meg hatékony ipari növénytermesztés (ipari területek beton- és tégladzsungele, pincék, raktárak, sivatagos környezet), ahol ez eddig nem volt elképzelhető.

Ahhoz, hogy a GEENWAVE vízkultúrás növénytermesztési technológia létrejöjjön, több műszaki megoldás és ötlet egyidejű alkalmazására és kifejlesztésére volt szükség. Az iparban már bevált hatékony futószalagos termelést nagy hatékonyságú mezőgazdasági növénytermesztésre tudtuk átalakítani. Kifejlesztettünk egy speciális futószalag-felületet, mely a technológiánk egyik alapkövét jelenti.

A futószalag speciális felületi struktúrája miatt kiléphetünk a vízszintes síkból, és akár függőleges futószalag-felületen vagy sűrű hullámszerűen elrendezett futószalagon termeszthetünk növényeket. Ez az elrendezés azért különösen fontos, mert így az adott térfogatot (legyen szó egy konténerről vagy épületről) a leghatékonyabban használhatjuk ki növénytermesztésre automatizálhatóan, rendkívül kis alapterületen, energia-, tápanyag- és vízhatékonyan, magas élelmiszer-biztonsággal.

Egymásra sorolható és egymás tetejére illeszthető, automatikusan termelő konténereket lehet gyártani a piaci igényeknek megfelelően. A GREENWAVE technológia segítségével olyan helyeken valósulhat meg hatékony ipari növénytermesztés (ipari területek beton- és tégladzsungele, pincék, raktárak, sivatagos környezet), ahol ez eddig nem volt elképzelhető.

A technológia által számítógép-vezérelt speciális szinkrontermesztést is meg lehet valósítani, mely alkalmazásával a futószalagokról napi szinten pontosan a kívánt mennyiségben esnek le pl. a saláták vagy növényi csírák. Így akár egy gyorsétterem-hálózat lokálisan termelő, élelmiszer-ipari alapanyag-előállító egysége is lehet.

Az elérhető magas élelmiszer-biztonság miatt a technológia felkeltheti érdeklődését a gyógynövények termesztésével foglalkozó, gyógyszeralapanyagot termelő vállalkozásoknak, valamint a vegetáriánus étkezési kultúrát kiszolgáló vállalkozásoknak is. A GREENWAVE technológiában rejlő lehetőségeket a speciális állatállománnyal rendelkező vállalkozások is használhatják, pl. versenylovak vagy tenyészállatok takarmányozására. A közeljövőben talán étkezési célú rovartenyésztéshez is alkalmazhatják, annak önetető rendszeréhez.

A prototípusok létrehozásával bebizonyosodott, hogy a kritikus pontok megfelelően működnek, így az eljárás és az az alapján létrehozható termékek megvalósíthatóak. A futószalag speciális felületi struktúrája mind a magot, mind pedig a kész növényt képes megfelelően rögzíteni extrém pozíciókban is, és arról csak akkor esik le, amikor mi akarjuk – de akkor maradvány nélkül. A futószalag lassú mozgásával a fejlődéséhez szükséges legtöbb feltétel előnyösebben biztosítható a növény számára. A növény útja során mindig a fejlettségének megfelelő külső tényezőket kapja, más világítást, tápanyagot, vizet és más zenét, így biztosítva a nagyobb termésátlagot és a hatékonyabb üzemeltetést.

Tekintettel arra, hogy a GREENWAVE technológiával rendkívüli térfogat-kihasználtsággal, könnyű, egyszerű és megbízhatóan működő felépítéssel, automatikusan és alacsony energiaigénnyel lehet növényeket termeszteni, mondjanak egy indokot, hogy miért ne ezt a technológiát használnák a közeljövőben a világűrben vagy a Marson?

További részletek és más érdekességek a A 100 legérdekesebb magyar innováció című kiadványban.

innoexpo.hu