Különdíjasok: Julius-K9 Duo- Flex®

Magyar-német munkacsoport alakul az innovációs együttműködés erősítésére
2019. március 28.
Átadták a Vodafone Digitális Díjat
2019. április 26.

A Duo- Flex® a világon az első olyan rugalmas kutyahám, amely az eb számára nyújtható maximális kényelem mellett a pórázt tartó ember egészségére is jótékony hatással van. Speciális kialakításának köszönhetően csökkenti a mozgás során továbbított mikrorezgéseket, ezáltal a pórázt tartó kéznek és a vállnak egyaránt kíméletes, valamint elősegítheti a korábban szerzett sérülés gyógyulását is.

Sebő Gyula feltaláló, a K9-Sport Kft. ügyvezetője több mint 20 éve indította útjára a vállalkozást, amely azóta a JULIUS-K9® márkanév alatt a világ minden jelentős kutyatartó országában ismertté vált. A cég kezdetben haditechnikai eszközök, védőruházatok gyártásával is foglalkozott, de mivel a megbízható minőségű, európai gyártású kisállat-felszerelésekre folyamatosan nő az igény világszerte, erre a területre összpontosított. A vállalat mára 8000 termékcikkszámból álló termékpalettát épített fel. A magyar cég török és észak-amerikai leányvállalattal is rendelkezik, mely megkönnyíti a szerződéskötéseket a térség domináns kereskedőivel.

A cég történetének egy újabb fontos állomása az IDC® Duo-Flex® rugalmas kutyahám innováció, mely azon a felismerésen alapul, hogy a kutya pórázon vezetése közben a lépések, a kutya vállmozgása és a pórázt tartó ember ismétlődő mozgása mikrorántásokhoz, betegségekhez vezethet. Az ilyen kéz-kar vibrációs szindróma, illetve az emberi kéz és kar rezgésterhelésével kapcsolatba hozható betegségek (Raynaud-szindróma, Kéztőalagút-szindróma, íngyulladásos megbetegedések) vizsgálatok szerint jelentősen csökkenthetők egy speciálisan kialakított kutyahámmal. Célkitűzés éppen ezért egy olyan rugalmas hám megvalósítása, mely ezeket a betegségeket tartós használat során is tompítja, és egyidejűleg a kutya ízületeire is jótékony hatást gyakorol.

Az eszközhöz kapcsolódó első szabadalom 2014-ben került leadásra Magyarországon és az USA területén, továbbá tanulmányok is készültek olyan, már említett humán betegségek kapcsán, melyeket a mikrorántások és rezgések idéznek elő. 2016-ban nyertünk a Prototípus termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés című pályázaton a termék kifejlesztésére és piacra juttatására, amit nem sokkal később további szabadalom és használati minta leadása követett Magyarország, valamint az EU, Észak-Amerika, Kína területére való kiterjesztéssel. Ez az Ázsia felé tett lépés pedig várhatóan jelentősen hozzájárul majd a márka piaci terjeszkedéséhez és jó hírnevének további növeléséhez, amit jól mutat a Pet Fair Asia 2017 című kiállításon elnyert 2016-2017 legnépszerűbb brand nevű díj is. A kutyahám prototípusait emellett a 2017-es Las Vegas-i Superzoo-n és a lipcsei World Dog Show nevű világkiállításokon is bemutattuk.

A JULIUS-K9® Duo-Flex® kutyahám prémium alapanyagok felhasználásával készült: lélegző, OEKO-TEX bélésének, víz- és párataszító belső szivacsának köszönhetően akár az egész napos túrázás, séta sem viseli meg a kutya szőrét, a kényelemérzet pedig hosszú órák után is megmarad. A hám külső borítása víztaszító anyagból készült, míg csatjai saját gyártásúak, és a legnagyobb hidegben is működőképesek, törésbiztosak.

A hám kialakításánál a mellöv felépítésének kiemelt szerepe van, melyet a kutyahámról leszerelhető, cserélhető és használati mintában védett műszaki megoldás alapján alkottunk meg. A szabadalmakban részletezett rugalmas részt a legkedvezőbb megvalósításban a hám két oldalrészén, annak belső szerkezetében állítjuk elő. A rugalmas részhez mindkét oldalon formatervezési mintában is védett fémbújtatót rögzítünk, a mellövet ezeken vezetjük át. Kifejlesztésre és szabadalmaztatásra kerültek egyéb, a kutya gerincvonalán kialakított rugalmas részeket tartalmazó megoldások is, de lényeges a fejlesztésekben a megnyúlásra képes elemek megnyúlásának mértéke is a hosszútávú felhasználás érdekében.

Speciális a hámokon elhelyezett markolatkialakítás, mely által nemcsak az autóba vagy lépcsőkre való felugrásnál adja meg a lehetőséget a kutya segítésére, de látás- vagy mozgássérült emberek számára is biztos kapaszkodót jelent a segítőkutyákon. A jól láthatóság érdekében a felhasznált magyar gyártású, saját fejlesztésű hevederek egyidejűleg foszforeszkáló és fényvisszaverő képességgel rendelkeznek, és színvilágukban harmonizálnak a kutyahám egészével. Célunk a továbbiakban a textilfestés fejlesztése és az eredmények beépítése a Duo-Flex® kutyahámokba.

További részletek és más érdekességek a A 100 legérdekesebb magyar innováció című kiadványban.

innoexpo.hu