Javul az innovációs teljesítmény, de nem eléggé

Innovátoroknak szóló klub indult Budapesten
2019. június 14.
Hárommilliárd forint támogatás az AVL fejlesztési központjának építésére
2019. június 26.

Az Európai Unió innovációs teljesítménye ugyan négy egymást követő évben javult, most először haladja meg az Egyesült Államok teljesítményét, ugyanakkor a fejlődés nem elégséges, az EU egyre inkább lemarad Japán és Dél-Korea mögött, Kína pedig gyors ütemben zárkózik fel – tette közzé az Európai Bizottság 2019-es európai és regionális innovációs eredménytábláját hétfőn.

Hangsúlyozták, hogy Európának tovább kell javítania az innovációs képességét annak érdekében, hogy meg tudja állni a helyét a globális piacokon, valamint hogy emelni tudja az európai lakosok életszínvonalát.

Az uniós országokat a vezető innovátorok, a jelentős innovátorok, a mérsékelt innovátorok és a lemaradó innovátorok csoportjába sorolták. Svédország innovációs teljesítménye a legjobb az EU-ban, utána sorrendben Finnország, Dánia és Hollandia következik. Magyarország a mérsékelt innovátorok csoportjába tartozik, teljesítménye elmarad az uniós átlagtól.
Az eredménytáblából az is kiderül, hogy 2011 óta az EU-országok innovációs teljesítménye átlagosan 8,8 százalékkal nőtt, Magyarországé pedig 2,8 százalékkal emelkedett.
Kína teljesítménye háromszor gyorsabban javul ezen a téren, mint az Európai Unióé, ezért nagy ütemben zárkózik fel, Japán és Dél-Korea pedig egyre nagyobb előnyre tesz szert az EU-val szemben.
Az európai innovációs eredménytáblát a regionális innovációs eredménytábla kíséri. Ez utóbbi az innovációs rendszerek teljesítményének összehasonlító értékelését tartalmazza 23 uniós tagállam 238 régiójára, valamint országos szinten Ciprusra, Észtországra, Lettországra, Luxemburgra és Máltára vonatkozóan.
A régiók teljesítménye erőteljesen közelít egymáshoz, vagyis egyre csökkennek a régiók közötti különbségek. Magyarország régiói egy kivétellel (Észak-Alföld, lemaradó innovátor) a mérsékelt innovátorok csoportjába tartoznak. Közülük Budapest és Pest megye a leginnovatívabb: Budapest a 130., Pest megye pedig a 139. helyen áll a 238 vizsgált régió között, míg az összes többi magyarországi régió a 195. és a 210. hely között áll.
Az Egyesült Királyság és Luxemburg az úgynevezett vezető innovátor kategóriából a jelentős innovátor kategóriába esett vissza, míg Észtország első alkalommal bekerült a jelentős innovátorok közé.
A leginnovatívabb régiókat tekintve a finnországi Helsinki-Uusimaa, a svéd főváros, Stockholm, és a dániai Hovedstaden vannak az elsők között. az unió 159 régiója esetében a teljesítmény a kilencéves megfigyelési időszakban nőtt.

innoexpo.hu – MTI