A KayakFirst Kft. olyan beltéri sporteszközt gyárt, amely a világon egyetlenként bármely evezős vízisport (elsősorban kajak-kenu, sárkányhajó, SUP) mozgás beltéri körülmények közt történő imitálására alkalmas, így lehetővé teszi, hogy a sportágspecifikus mozgás télen is végezhető legyen. A termék a legkisebb méretű ilyen sporteszköz, így szélesebb kör számára elérhető, illetve okostelefon-alkalmazással méri és tárolja a teljesítményt.

A KayakFirst egészséget árul. A sporteszköz nem csak télire, illetve nem csak profiknak készül. Segítségével olyanok is megismerhetik a kajak-kenu − e mindent megmozgató erő- és állóképességi sportág − testalkatra és egészségre gyakorolt pozitív hatását, akik nem élnek víz közelben.

Az angol nyelv jól megkülönbözteti az evezős sportot (rowing – hátrafelé haladnak) a kajak-kenus jellegű sportoktól (paddle sport – előrefelé haladnak). A magyarban, sajnos, az evezés szóval fogjuk össze az összes vízisportot, így nehezebb értelmezni a KayakFirst innovációjának a tartalmát.

Bármely sport esetében elmondható, hogy a sportágspecifikus mozgást eltérő hangsúllyal, de az év folyamán folyamatosan űzik. Az evezős sportok esetében ez télen nem lehetséges. Beltéri evezős (rowing) gépek már régóta léteznek. Az evezős gépek (ergométerek) olyan, többnyire légellenállású erő- és állóképesség-fejlesztő sporteszközök, amelyek ellenállása jól imitálja a vízben elhúzott evezőn jelentkező terhelést, így alkalmas szárazföldön evezős edzésmunka végzésére.

Az evezős ergométerek világszerte ismertek, használatuk széles körben elterjedt az evezős kluboktól a fitnesztermekig a hozzávetőlegesen egymilliárd dolláros piacon.

Az evezős gép azonban nem alkalmas a kajak-kenus jellegű mozgások imitálására. Miközben a világon a kajak-kenus közösség legalább háromszor akkora, mint az evezős sportközösség, a téli időszakban a kajakos mozgás rutinjának megőrzése, az edzésmunka sportágspecifikus elvégzése megoldatlan, így amikor az első kajakos ergométerek megjelentek, a projektgazda nagy fantáziát látott bennük.

A kajakos ergométerek elterjedését akadályozta az átgondolatlan műszaki tartalom, a túl nagy méret, a magas egységköltségű manufakturális gyártás, illetve az ezzel járó magas fogyasztói ár. Ezt felismerve 2014 májusában megkezdődtek a fejlesztések, melyek célja elsősorban egy kis helyigényű, kedvezőbb árú kajakergométer megépítése volt. Az eredeti célokon kicsit túllépve, olyan modulrendszerű, minden az egyben sporteszközt sikerült fejleszteni, amely bármely evezős/kajak-kenus típusú mozgás imitálására alkalmas.

A KayakFirst ergométerrel a cég elsőként a profi felhasználókat célozta meg, de a kompakt méretnek köszönhetően az eredeti terveknél hamarabb jelentek meg otthoni felhasználókként az amatőr kajak-kenusok. Távolabbi célunk, hogy a kajakos ergométer az evezősgépekhez vagy a szobakerékpárokhoz hasonlóan általánosan terjedjen el mind a fitnesztermekben, mind az otthoni felhasználók körében. A „kajakos kinézet”, illetve fittség legyen olyanok számára is elérhető, akik az időjárási körülmények vagy az evezhető víz elérhetetlensége miatt más módon nem tudnák végezni ezt a minden izomzatot megmozgató nagyszerű mozgást.

További részletek a közelmúltban megjelent A 100 legérdekesebb magyar innováció című kiadványban.

innoexpo.hu