Az elektromos meghajtású járművek térhódítása a vizeket is elérte, és az elektromos hajók után most megszületett a világ első electrojetje. A korszakalkotó hazai fejlesztés mögött tapasztalt elektromoshajó-tervezőt, hajóépítőt, valamint sikeres üzletembereket találunk, akiket a kezdetektől a környezettudatosság és a vizek szeretete vezérelt. Nem egy átalakított hibrid megoldást akartak létrehozni, hanem egy teljesen új műfajt, amelynek minden részletét – a letisztult formatervezéstől a környezettudatos alapanyag-felhasználáson át az elektromos meghajtásig – e célnak rendelték alá.

A fejlesztés során kiemelt szempont volt, hogy biztonságosan és egyszerűen használható legyen különleges tudás nélkül, akár Európa védett tavain is. Emellett további célként fogalmazódott meg, hogy átlagos használat mellett, egy feltöltéssel elérje a minimum egyórás menetidőt. Új vízi életstílust teremt egy környezetbarát és lényegesen olcsóbb fenntartású járművel, amely könnyedén összekapcsolható más szabadidős tevékenységekkel, mivel képes akár wakeboardot vagy vízisít is húzni.

Az electrojet meghajtásáért saját fejlesztésű – a hajtás egyediségéhez optimalizált – elektromotor felel, az energiatárolás pedig Li-ion akkumulátorok segítségével történik. A hajó összes kompozit eleme szénszálból készül, ami rendkívül fontos a minimális önsúly eléréséhez, és biztosítja a megfelelő menetdinamikát. A Narke elektronikusan korlátozott 55 km/órás sebességre, valamint átlagos használat mellett akár másfél órás menetidőre képes. Az electrojet töltése rendkívül egyszerű és gyors, csatlakoztatás után automatikusan elindul, és a cellák töltöttségét figyelve vezérli a beépített töltőket, amelyek két óra alatt akár 80%-ra tudják feltölteni.

Az electrojethez fejlesztett elektromos rendszer szerves része egy olyan kijelző, amely szintén új megközelítés a vízi járműveknél. A digitális, nagy fényerejű kijelző lehetőséget nyújt arra, hogy a Narke applikáción keresztül személyre szabjuk a bennünket leginkább érdeklő információkat. Valós időben megjeleníthetők például a telefonos értesítések, a kikötők távolsága, de akár az UV index értéke is.

A Narke megalkotása során a fejlesztők minden részletet a tökéletes és felhasználóbarát vízi élmény megteremtésének rendeltek alá. A szénszálas építés ebben a termékkategóriában teljesen egyedülálló, rendkívüli szakértelmet és odafigyelést igényel. A fejlesztésben stratégiai partner a Como Yacht, akik a hazai piacon a legnagyobb tapasztalattal bírnak a lítium akkumulátoros elektromos hajóhajtás területén. A fejlesztés és a bemutatkozás helyszíne a Magyar Tenger, így a turizmus szempontjából sem elhanyagolható tényező, hogy az innováció innen indul útjára.

További részletek A 100 legérdekesebb magyar innováció című kiadványban.

innoexpo.hu