A térkőgyártók törekvése, hogy termékeik szépek, olcsók és könnyen gyárthatók legyenek. Ennek nagyjából minden gyártó képes megfelelni, így tulajdonképpen csak árban tudnak egymással versenyezni. A Barabás Téglakő ezzel ellentétben új, lehetőleg szabadalmaztatható technológiák kidolgozásában látja a lehetőségeket. Így született meg a gránit és márvány jellegű térkövek gyártási eljárása

Barabás Árpád 1991-ben alapította magánvállalkozását. Kezdetben a transzportbetongyártás területén ért el sikereket. A forgalom jelentős növekedése indokolta 1996-ban a Veszprém Beton Kft. megalapítását, amely jelentős beruházással 1997-ben elindította a térburkoló- és üregeselem-gyártást. Transzportbetongyártó üzemét később a cég eladta, a befolyt összeget a térkőgyártóüzem technológiai fejlesztésére fordította. 2000-ben egy új, számítógép-vezérlésű, félautomata betonelemgyártó rendszert vásárolt. A cég a nyereségét folyamatosan visszaforgatva 2000-ben egy új térkőgyártóüzemet és egy üreges betonelem-gyártó üzemet épített Veszprémben. 2006-ban Kiskunlacházán elindította immár második, teljesen automatizált térkőgyártóüzemét. 2008–2009-ben a cég egy új termék, a Téglakő® létrehozásán dolgozott, 2009 közepétől immár Barabás Téglakő Kft. néven folytatta tevékenységét.

A Barabás Téglakő Kft. 2013-ban a térkövek gyártási eljárásában formabontó, innovatív megoldást fejlesztett, amely jelenleg szabadalmi eljárás alatt áll Magyarországon kívül a világ további 150 országában. A Barabás Gránitkő 2014 áprilisában került a piacra.

Ma a Barabás Téglakő Kft. a legnagyobb hazai tulajdonú térkőgyártó vállalkozás, 2018-ban 1,7–1,8 millió négyzetméternyi térkövet állít elő.

Eddigi lépéseink, további terveink

A térkőgyártásban egy olyan új esztétikai megjelenést találtunk ki, amelyhez hasonló újítás nem történt a szakmában az elmúlt négy–öt évben. Ezt az évente megrendezett nürnbergi GaLaBaun látottak alapján jelenthetjük ki.

A gránitkő megalkotásához olyan technológiát kellett kifejlesztenünk, mely jelenleg még ismeretlen a világon, hiszen az igazi gránit hangulatát, formáját, mintázatát szerettük volna visszaadni, amire a hagyományos térkőgyártási technikák nem alkalmasak. Az eredmény minden képzeletünket felülmúlta.

A gránittechnológia értékesítéséről egy németországi konferencián több céggel tárgyaltunk, és hat gyártóval (két kanadai, egy-egy dubai, olasz, német és cseh) szerződést is kötöttünk exkluzív területi joggal. A gyártósorokat részben mi szállítottuk. Az Egyesült Államokban magunk alapítottunk céget, mely a jövőben üzemeket fog építeni.

Magyarországon már kaphatók a gránittechnológiával készült térköveink. Legjelentősebb referenciánk Pápa városa, ahol szinte az összes járdát Perfettóval burkolták. A város vezetésének megtetszett a Perfetto, mert elegáns, a természeteshez közelítő és nem hivalkodó. Ugyanígy gondolják azok a családiház-tulajdonosok is, akik már megvásárolták ezt a termékünket.

Ez év októberében Szöulban, az ICP, a térkőgyártók világszervezetének konferenciáján tervezzük bemutatni a technológiáinkat, hogy azokat, illetve tudásunkat külföldön értékesítsük. A másik célunk, hogy Magyarországon elterjesszünk egy új térkőkultúrát, hogy a ma még többségükben szürke terek, utcák, udvarok esztétikailag megújuljanak.

További részletek A 100 legérdekesebb magyar innováció című kiadványban.

innoexpo.hu