TOP10 díjátadó gála 2018-19

A TOP 10 Legérdekesebb Magyar Innováció Díjátadó Gála és Jótékonysági Est 2018-2019

Látványos gálaműsor keretében díjazták a legérdekesebb magyar innovációkat Budapesten 2019, január 15-én. A rendezvényen a gazdaságpolitika és a tudományos élet szereplői is képviseltették magukat, az esemény egyben jótékonysági est is volt, amelynek bevételeiből a szervezők a törökbálinti Tábitha Gyermekhospice ház munkáját és bővítését támogatják.

A Stefánia Palota és Honvéd Kulturális Központ adott helyet annak a különleges rendezvénynek, ahol a TOP 10 legérdekesebb magyar innovációt részesítették elismerésben. A díjazottak az első ízben tavaly szeptemberben megjelent A 100 legérdekesebb magyar innováció című kiadványban szereplő száz kiválóság közül kerültek kiválasztásra a neves tagokból álló zsűri segítségével.

Az elismerésben részesült innovációk:

Clean-Way - Építési-bontási hulladékok hasznosítása, Noah House - Rezsimentes és önfenntartó lakóház, Stringbike - Lánc nélküli biciklik és egyéb közlekedési eszközök, POWER-TO-GAS - Biometán termelés szén-dioxid megkötésével, Energocell - Üveghab szigetelőanyagok hulladéküvegből, SOLVO MDQKit™ - Gyógyszer-rezisztenciák hatékony vizsgálata, BoneAlbumin - Humán csontpótló fogbeültetéshez, Fűtőüveg - A Rákosy Glass Kft. által gyártott egyedi üveg, RF Anatomy - Egyedülálló humán anatómiai oktatási csomag.


Az első díjat és a rendezvény különdíját a Sanatmetal Kft. kapta a WIWE Mobil EKG nevű innovációjukért.

A TOP 10 mellett különdíjak is kiosztásra kerültek. Valor Hungariae Zrt. Valor Innovációs díját a flAVATAR - Varázslatos Virágok, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ különdíját a GREENWAWE - Hatékony növénytermesztés futószalagon, az Energiafigyelő Innovátor magazin különdíját a Julius-K9 és az IDC Duo-Flex nevű innovációjuk kapta.


A rendezvényt Dr. Birkner Zoltán a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy ez a rendezvény, már abban is innovatív, hogy ötvözi az innovációt és a jótékonyságot. A siker és a jótékonyság összekapcsolása a világ gazdagabb részén már egy régi történet, jó ebből tanulnunk nekünk is.


Elmondta továbbá, hogy talán most van az a történelmi pillanat, hogy a gazdaságunk teljesítményének és a társadalmi stabilitásnak köszönhetően lehetőségünk van arra, hogy komolyan foglalkozzunk az innovációs kutatás-fejlesztés témájával, és nagyot lépjünk előre. Ma már nem elég egy kicsit jobbnak lenni, hanem rohanni kell előre és, ha sikeresek akarunk lenni, az innováció gondolatával együtt kell élnünk. Az elmúlt években egy új vállalkozói generáció született Magyarországon. Egyre több az alkotó, az újító közöttünk, bár még mindig sok teendő van annak érdekében, hogy legyenek saját ötleteink, saját fejlesztéseink és saját nemzetközi hírnevű termékeink és brandjeink, ez az este erről is szól. Ennek következtében lesznek erős magyar vállalkozások, és akkor lesz magyar jövő. A K+F+I szerepe a magyar gazdaságban megkérdőjelezhetetlen. A kormányzat kellően ambiciózus célt fogalmazott meg az ország számára. A K+F ráfordításokat a GDP 1,8 százalékára szeretné emelni a kormány, ez a tíz évvel ezelőtti érték nagyjából duplája. A közös víziónk, hogy 2030-ra Magyarország egyike legyen azoknak az országoknak Európában, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni. Az átadásra kerülő díjak is arra ösztönöznek, hogy kilépjünk a komfortzónánkból, a díj birtokosának elismerés, nekünk pedig bátorítás.

Kiss Attila az Innoexpo Kft. ügyvezetője köszöntőjében az innovátorok mellett a jövő nemzedék fontosságát is megemlítette. Kiemelte, hogy az Innoexpo Kft. innovációs programjával egy kommunikációs hidat szeretne létre hozni az innovációt támogató kormányzat, a gazdasági szereplők, maguk az innovátorok és a szélesebb közvélemény között. Támogatni kívánják a már elindult, vagy éppen csak induló innovációkat, hogy megfelelő nyilvánossághoz, és befektetőkhöz jussanak.
A társszervező Valor Hungariae Zrt. képviseletében Dr. Dominek Dalma vezérigazgató asszony arra biztatta a jelenlévő innovátorokat, hogy az este során ismerkedjenek meg egymással és cseréljenek tapasztalatot, valamint valamint felajánlotta a Valor Hungariae Zrt. mentori és validációs segítségét.

Szőcs Géza elnök, miniszterelnöki megbízott beszédében kiemelte, hogy a legfőbb dolog az újszerű gondolat, a valóság máshogyan látásának a képessége. A kérdésre, hogy miért van szükség Innoexpo Kft.-re, Valor Hungariae Zrt.-re és erre a gálaestre, arra a választ a Bolyai Jánosok és Semmelweis Ignácok sorsa adja meg. Az újszerű gondolat nem mindig válik ismertté, sőt, sokszor ellenséges, barátságtalan közegben kellene érvényesülnie, hogy erősítse, gazdagítsa az emberi közösséget. Ezek a kezdeményezések eszközei, erősítői az újszerű gondolatok érvényesítésének.
Fellépők

Az este folyamán Lugosi Dániel Ali Benkó-díjas klarinétművész, a Virtuózok tehetségkutató győztese testvérével, Király Lugosi Veronika hegedűművésszel adtak elő rendkívül emlékezetes, magával ragadó műsort.

A Nagytarcsai Hagyományőrző Kulturális Egyesület Tánccsoportja hatvan éves pályafutásuk során többek között Németországban, Szlovákiában, Erdélyben, Finnországban, és Csehországban, ezúttal pedig az Innoexpo színpadán léptek fel.

Azt est háziasszonya, egyben a Tábitha ház nagykövete Nemes Anna ruhája is a magyar hagyományokat erősítette, a ruhakölteményt a nemzetközi szinten is egyre több elismerést begyűjtő, magyaros stíluselemekkel dolgozó Adry álmodta meg.

Két ízben is a színpadra lépett a Freelusion Dance Company csapata. A kortárs tánc és a 3D-vetítés innovatív, és egyben futurisztikus egyvelege olyan tehetségkutatók zsűrijét és nézőit kápráztatta már el, mint az America’s Got Talent, a Britain’s Got Talent és a Fake Off, emellett pedig számtalan európai és ázsiai tévéműsorban is letették névjegyüket. A színpadra álmodott látomásokat egy hat nemzetközi díjjal jutalmazott grafikuscsapat, Európa egyik legjobb koreográfusa, valamint világszínvonalú táncosok teszik nagyon is valóságossá. A szórakoztatóipar jövőjébe bepillantást engedő előadásokat a díjátadó gála résztvevői is megcsodálhatták.


Innováció és Jótékonyság

A rendezvény egyik fontos célja a jótékonyság volt, a bevételekből a szervezők az életet veszélyeztető, életet rövidítő betegségekben szenvedő gyermekeket segítő Tábitha Gyermekhospice házat támogatják. Emellett a Tábitha Gyermekhospice házzal kötött megállapodás keretében az Innoexpo Kft. elkötelezte magát arra is, hogy 2019 év végéig, innovációs eseményeik során minden bevételük 10%-át a Tábitha ház javára ajánlják fel támogatásként.


Támogatói bankszámlaszám:
10402283-50526881-53741010


A törökbálinti intézmény orvosigazgatója Dr. Benyó Gábor elmondta, hogy tulajdonképpen ők is innovációt hoztak létre, amikor néhány éve páran összeállva megalapították az ország első gyermekhosipce házait. Az orvostudomány új eredményei is sokszor a gyógyulás irányába viszik a betegséget és a túlés irányába jut el a beteg, de van, amikor ez kudarcot vall, és olyan állapotba kerül, amikor az orvostudomány jelenleg nem tud segíteni. Ezeket a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyerekeket segítik munkájukkal. Már több mint hat éve gondoznak ilyen betegeket, két éve az állam is beszállt, de még mindig további támogatókra van szükség a működéshez, emellett fejleszteni is szeretnének. Végül megköszönte a jelen lévőknek az ebben nyújtott segítséget.

A rendezvény után az innovátorok és a vendégek egy kellemes vacsora keretében ismerkedhettek meg egymással, és folytathattak hasznos tapasztalatcserét.